1 millió liter fekete bor

2012.02.01. 10:27 Ảprilis

3180-1.jpgEgy millió liter illegális olasz bort foglaltak le, adta hírül az Élelmiszer online. Az ügyről egyenlőre kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de néhány tanulság azért levonható már így is.

Örökös vitánk néhány hatósággal, hogy szerintük csak elenyésző mértékben érkezik feketén olasz bor az országba, míg a piac alapján mi egészen mást érzünk.

A hatóságok szerint egy olasz borásznak nem éri meg kockáztatni, az olasz állam szigorúan büntet és az ellenőrző rendszerek miatt nehéz is kivitelezni a csempészetet, hiszen amit Olaszországban elindítanak konkrét desztinációval, annak meg is kell érkezni.

// Az alábbiakban szigorúan véve csak konspirációs teóriák olvashatóak, bármilyen egyezés a valósággal viszont nem a véletlen műve! //

1, Az olasz borásznak megéri feketén eladni a bort. Megéri, mert túltermelési hullám van Európában, így aminek nincs piaca a legális úton, annak valahogy szürkén vagy feketén, de el kell menni.

2, Az, hogy az olasz állam ezt hogyan ellenőrzi, csak abból sejthető, hogy állami érdek fűződik ahhoz, hogy ez a rendszer működhessen. Ugyanis, ahogyan a fegyvernepperben is elhangzik, mindegy hogy feketén vagy fehéren megy ki az országból, a pénz akkor is annak a nemzetnek a gazdaságában csapódik le.

3, A számítógépes nyilvántartások világában az, hogy egy kamion elindul valahonnan pontosan vezetett uti-okmányokkal, zárakkal és papírokkal, meghatározott célállomással, bejelentett útvonalon, rögzített készletmozgással a kiadó telephelyen, majd a megérkezés pillanatában az egész művelet hirtelen és minden nyom nélkül törlődik, senkinek sem meglepő, aki valaha dolgozott már számítógéppel. Mert az informatikának megvan az a kedves oldala, hogy a monitorra és a papírokra bármit ki lehet rajzolni, majd egy gombnyomásra az egészet törölni a nyilvántartásból. Olyan ez, mint a böngészők pornófunkciója. Csak biztonságosabb. 

4, Az, hogy a magyarországi fogadócégnek megéri feketén behozni egy bort, tiszta matematika: 1.000.000 liter nem nagy szám egy borászatban, de a legkevesebb, literenkénti 5 forintnyi forgalomba hozatali járulék, ami eddig rárakódott a borra, már itt is 5.000.000 forint hasznot képez. Megéri? Hogyne. Megvalósítható? Mint az előzőekből levezettem, igen. Elképzelhető tehát, hogy azok akik a '90-es években vonatszerelvényeket tüntettek el és agyba-főbe hamisították a bort, mindenféle lelki válság nélkül belevágnának, ha szabadlábon lennének? Igen. Ja, hogy soha nem is ültek börtönben? Milyen aranyos kis ország, ez tényleg meglepett valakit?

5, Az hogy a hatóságok mindebből semmit nem vesznek észre, már csak azért is elképzelhető, mert a NAV-nak még ahhoz is titkosszolgálati eszközök és 3 hónap kellett, hogy az ugyanilyen tartály-kamionokon behozott osztrák gépolajat benzinkutakon gázolajként árult cuccal seftelőket lekapcsolja. Pedig a gázolajra nagyon figyelnek a fiúk!

Hogy mindebből mi mit szűrünk le? Hogy nem teljesen hülyék azok, akik furcsállják a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának konok és örökös tagadását az illegális olasz bor ügyében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pinceblog.blog.hu/api/trackback/id/tr424042422

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két borászati üzemet zártak be azonosítatlan bor miatt 2012.02.27. 21:06:01

Több mint egymillió liter olasz bort adott el egy alföldi borászat egy másiknak, amely nem kért hozzá származási bizonyítványt. Mivel borokat és borászati terméket csak származási bizonyítvánnyal lehet forgalomba hozni, ezért harminc napra bezárták mindké…

Trackback: 300 ezer euró értékben foglaltak le rossz minőségű bort 2012.02.14. 14:51:01

Rájár a rúd az ügyeskedőkre: nemrég itthon egymillió liter illegális olasz bort találtak, most pedig Európa-szerte összesen háromszázezer euró értékben foglaltak le többek közt rossz minőségű bort, így Magyarországon is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyközségi 2012.02.03. 09:10:50

Egy cikknek illik pontosnak lennie, mert ellenkező esetben félrevezeti a véleményt alkotókat és hiteltelenné válik a szerző. A HNT évek óta - szinte egyedül a szakmai szervetek közül - küzd a külföldi borok visszaszorítása és hatékonyabb ellenőrzése érdekében. A Parlament Szőlő-bor Albizottsági 2010-es ülésén a HNT tárta fel a tavaly első félévben bejött 530 ezer hl olasz bor tényét (jegyzőkönyvben olvasható) és kényszerítette ki az átfogó vizsgálatot. Akkor mire alapozott "az örökös tagadás"?

Ảprilis · http://pinceblog.blog.hu/ 2012.02.03. 12:17:25

@hegyközségi: mondjuk abból, amikor Horváth Csaba a felvetett aggályainkra a szemembe mondta, hogy az a 40 ezer hektó, amit a rendszeretek mutat csak statisztikai hiba ês elhanyagolható. Igaz ez 2010ben volt :)

Ảprilis · http://pinceblog.blog.hu/ 2012.02.03. 12:19:30

@hegyközségi: de tényleg a cikk lényegét kaptad el, a problémáról mi a véleményed?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.03. 12:43:18

Már én is olvastam, hogy egyes magyar pincészetek veszik az olasz bort és magyar termékként palackozzák. Úgy látszik, hogy nekik megy olcsón bor előállítani. A minőségét nem tudom megítélni, mert nem vagyok boros.

Ảprilis · http://pinceblog.blog.hu/ 2012.02.03. 13:47:15

Friss hír a hírhez, hogy a Trade magazinban megjelent a Nilsen kutatása a magyar borfogyasztásról. Ennek első szakaszában a következő áll, bár nem a feketeimport, de az olasz borok kapcsán:

"...figyelemmel kell lenni az évről évre növekvő, Olaszországból érkező importborra, ez ugyanis hatással van a hazai árszinvonalra. (...) Hiába volt 2011-ben kevesebb, de jobb minőségű a termés és a bor is, a termelők, pincészetek ezt nem tudják érvényesíteni az árakban, miközben folyamatosan csökken a hazai szőlőtermő terület."

hegyközségi 2012.02.03. 15:06:07

@Ảprilis: 2007 óta igyekszünk felhívni a figyelmet arra, hogy nem a chilei, hanem az olasz borok tömeges behozatala az igazi veszély. 2008-ban a HNT mutatta ki, hogy az olasz és a magyar statisztika között 230 ezer hl az eltérés. Azóta kérjük, hogy a behozatalról a NAV (volt VPOP) és az MGSZH BI (volt OBI) tegyen közzé folyamatos tájékoztatást és ellenőrizze a külföldi borok felhasználását. 2011 novemberéig kellett várni, míg a VM miniszter megunta a hatóságok tétlenkedését.2010-ben tényleg "csak 40 ezer hl volt az eltérés, tehát nem hazudtam, és nem a HNT tagadja az olasz borok veszélyességét. Jelzem nem a behozatal ténye az illegális, hanem az, hogy ezeket a borokat számla nélkül, vagy a fogyasztót megtévesztve, magyar bornak álcázva hozzák forgalomba. Többször küldtünk be a borászati hatóságnak gyanús mintákat különösebb eredmény nélkül.Még nagyobb kártétel volt, hogy 2009-ben az olasz bor árához igazították egyes felvásárlók a hazai összes szőlő felvásárlási árát. Ha az olasz bor tartósan meghatározó részarányt tud elérni a hazai fogyasztásban, akkor nem lesz szükség hazai "asztali bor" alapanyát adó szőlőre, és innen csak egy lépés, hogy az olaszok saját kezükbe vegyék a forgalmazást is,és már azokra a cégekre sem lesz szükség akik most jól megélnek ebből a tevékenységből.
U.i. Egy cikkben azt kell kijavítani ami rossz, még ha a szerző szerint nem az a lényeg.

Ảprilis · http://pinceblog.blog.hu/ 2012.02.03. 17:38:54

@hegyközségi:
"Egy cikkben azt kell kijavítani ami rossz, még ha a szerző szerint nem az a lényeg."

Meg egy rendszerben is, még ha az abból élők szerint nem az a lényeg. :)

"2010-ben tényleg "csak 40 ezer hl volt az eltérés"
Nem a 40 eHl-t kértem számon, hanem annak interpretálását, mint statisztikai hibát. Ez ugyanis, akárhány témába vágó hőstett idézel is ide, akkor is egy tény tagadása, miután arra a kérdésre, hogy mi van az olasz fekete behozatallal azt a választ kapjuk, hogy az idei évben 40 eHt az eltérés, ami az olasz és a magyar rendszer mutat, ami PUSZTÁN statisztikai hiba.

Most tényleg fordítsak magyarról magyarra? :) Vagy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hazudott az akkor jelenlévő 5-10 (országosan elég jelentős és nagy befolyással rendelkező) borászának?

(Nem értem sokszor a HNT kommunikációját. Gyakran hallom azt a kommunikációt, amikor valamit számon kér a szakma a HNT-n, és most itt is azt olvasom ki a kommentetdből, hogy ti csak egy szegény érdekvédelmi szervezet vagytok és ti is küzdötök az állami szervezetekkel a szakma érdekében.

De sok helyzetben, amikor meg saját nagyságotokat kell bemutatni, a kommunikáció inkább az, hogy a HNT bizony egy befolyásos és ügyes szervezet, ami olyan jól megírja a rendeletek szakmai részét, hogy azt a miniszter javítás nélkül aláírja.

Tudom, hogy a valóság is csiki-csuki, és ezért nem is hányom ezt annyira a szemetekre, ráadásul rengeteg különböző ember alkotja a szervezetet, akik különböző felfogásban dolgoznak, de azért a központi kommunikációt jó lenne összehangolni.

Ez nem szemrehányás, inkább tanács.)

"tehát nem hazudtam" - Csak nem Horváth Csabához van szerencsém? Főtitkár úr?! Ez érdekes lehetőségeket vet fel, pl ha belemegy egy web-interjúba.

borpancsoló 2012.02.03. 21:33:01

@hegyközségi: @Ảprilis:

Na, ez végre egy érdekes vita kezd lenni remélem, hogy nem laposodik el.

Végre látom egy csúcs-HNT-s bekapcsolódását is, ez érdekesebb mint a szokásos kinyilatkoztatások.

Többször is kommentelgethetnétek, ne csak amikor meg kell védeni a mundér becsületét, ha már Ti vagytok a legnagyobb szakmai érdekvédelmi szervezet, - gondolom nem csak én vagyok ezzel így - szívesen olvasnánk a véleményeket gyakrabban. Támad a web2!

borpancsoló 2012.02.04. 20:48:05

Egész nap fellátogattam ide, hátha jön válasz hegyközségitől, de aztán rájöttem, hogy valószínűleg péntek délután véget ért az ügyfélfogadás :)

hegyközségi 2012.02.06. 11:04:08

@Ảprilis: Ma Magyarországon a KSH és az olasz szaksajtó összevetéséből lehet következtetni a fenyegetettség nagyságára. Ha a statisztikai hiba 40 ezer hl az sem jó, de ha nagyobb mint 300 ezer hl akkor kiabálni kell.Ezt tettük. Nincs hazugság, részemről ezt a témát lezártam.

A HNT elsősorban nem érdekvédelmi szervezet. Ezt sosem mondtuk, ezért rosszul olvas, aki ezt szűri le a nyilatkozatokból.Feladatunk jóval több egy érdekvédelmi szervezetnél.

Meg tudunk szövegezni jogszabály módosítást a szakma érdekében, a gond csak az hogy évekbe telik mire keresztül megy a hivatalok útvesztőin - pl. melléktermék kivonás, törköly kötelező lepárlás megszüntetése 3,5 év. 2010 júliusában az osztrák példákat bemutató könyvecske közzétételével igyekeztünk segíteni a jogalkotó munkáját, az adminisztratív terhek csökkentését. A könyv ma is aktuális.

A kommunikáció nem erős területünk, a zavarokra utaló jelzéseket külön köszönöm. Tény, hogy a szakma többi érdekvédelmi egyesületének tökéletlenségét is rajtunk kérik számon. Joggal? Mentségünkre legyen mondva, hogy a napi feladatokra koncentrálunk és nem az önmarketingre. A honlapunk is nagyon szerény, más a termelők érdekében megoldott problémáink feléből is nyerőként tüntetné fel magát, mint arra volt példa a termékleírások kapcsán. A blog nem a mi világunk, de aki nem veti meg a szakirodalmat a Borászati Füzetekben talál tájékoztatást.

Visszatérve a cikk alapgondolatához - ha még ez egyáltalán fontos - mi a megoldás a külföldi borok kézben tartása érdekében? EU tagállamként védővámot, adminisztratív külön szabályt nem lehet alkalmazni. Viszont fél év alatt 530 ezer hl-t behozni az már nem a kereskedelmi viszonosság és a választékbővítés szintje. Borogassuk fel a kamionokat, vagy netán a hatóságot is rá lehet venni, hogy ellenőrizze a "kiemelt veszélyt" jelentő termékkört és ne csak a minősítéssel foglalkozzon az osztrák díj kétszeresét előre beszedve. Miért van, hogy a miniszteri dörgedelem után rögtön van eredmény?
Nem kellene-e külföldi eredetű borok forgalmazását rendszeresen ellenőrizni?

Az olcsó árkategóriában ma már szinte csak az EU-ból származó borok házasításával készült termékek kaphatók hangzatos márkanevek alatt. Hajlandó-e a fogyasztó ebben a kategóriában többet adni a borét, csak azért mert magyar? Nem kéne-e versenyképessé tenni a hazai szőlőtermelést? A versenyképességnek egyetlen mérési paramétere az ár?
Nem kéne egy minőség tanúsító jellel - kupak tetején osztrák mintára - megkülönböztetni a hazai terméket?
Ezekről mit gondoltok?

Tisztelettel:

Horváth Csaba

hegyközségi 2012.02.06. 11:11:26

@borpancsoló >>:
Bocs a késői válaszért, de botcsinálta "kommentelőkén" keveredtem az oldalra.
Nem szeretem ezt a műfajt, mert túl sokszor fordul személyeskedésbe és a végére elvész az alapvető kérdés. Helyette inkább tartok 40-50 előadást évente, mert itt személyesen lehet reagálni a felvetésekre.

borpancsoló 2012.02.06. 20:42:47

@hegyközségi: Tisztelt Horváth Csaba!

Először is nagyon örülök, hogy bejött Április tippje és tényleg Ön kezdett el fórumozni, szerintem ez nem lenne egy rossz a jövőben sem.

A kommentelgetés persze néha személyeskedésbe fordul de én általában a szakmai blogokon, ha néha elő is fordul egy-egy elborulás, gyorsan visszatér a normális hangnem.

Bizonyára Ön máshogy látja, de szerintem, és sokak szerint sokkal konstruktívabb tud lenni néha egy ilyen fórum, mint a rengeteg előadás és konferencia, ahol vállalt-politikai okokból ülnek egymással szemben a felek, beszélnek órákat, de senki nem mondja ki, amit valójában gondol és végül úgy állnak fel az asztaltól hogy mindenki csak a saját mantráját mondogatta.

Én magam vettem részt zárt körű konferencián Önnel és több vezető borásszal egy társaságban, és a végén azt hiszem mindannyian úgy álltunk fel, hogy a félig kimondott gondolatokból próbáltuk kitalálni mire célzott a másik. Ez nem az Ön hibája, nem az én hibám és nem a többieké.

Egyszerűen csak van egy bizalmatlanság ami áttörhetetlen, hiszen a termelési oldal képviselői is tartanak egymástól vagy vigyáznak egymásra, mint versenytársak, ha pedig a különböző szervezetek, vagy akár hatóságok képviselői is ott ülnek az asztalnál, ez csak még bonyolultabb.

Van persze az a bizalmi kapcsolat, aminél ezek a félelmek és gátlások feloldódnak, de a dolog természete miatt nyilvánvalóan nem alakulhat ki ilyen kapcsolat a szakma szélesebb rétegeivel.

Ez nem az egyes emberek bűne, azt hiszem, ilyen az emberi természet, különösen egy olyan országban, ahol a túlélésért a cégek egymásnak farkasai, még ha ez most túlzásnak is tűnik egy kicsit.

Egy fórumon természetszerűleg másként van, még ha a hangnem is durvább, még ha egyes nick-nevek mögött felismerhető is az ember (mint az Ön vagy az én esetemben), sokkal több Őszinte reakciót fog kapni, mit akár 100 nyilvános előadáson és félig zárt körű konferencián.

Azt pedig ne vegye zokon, hogy sok támadás érheti egy ilyen helyzetben:

Talán Ön is tudja, talán érzi is, de a magyar vállalkozóknak, borászoknak az a része, akik becsülettel szeretnék ezt a szakmát végezni és élni ebben az államban, úgy érzik, hogy minden hatóság csak rajtuk akar nyerészkedni, őket akarja lehúzni, minden szigorítás csak "mű"-intézkedés, mely a feketézőknek nem jelent olyan típusú nehézséget, ami miatt fel kell adniuk a tevékenységüket, míg a kicsiknek vagy a becsületes nagyoknak egy-egy ilyen intézkedés, szigorítás, törvényváltoztatás csak plusz terheket ad, amiket egy idő után már nem is tudnak felvállalni, ezért inkább leteszik a lantot.
(Akik feketéznek, azok meg nem fognak itt úgyse hőzöngeni)

Mivel pl a pincekönyv hátulján is a HNT neve szerepel, Önöket is ide - az ellenőrző hatóságok közé - sorolják, sőt bevallom, én magam is ide sorolom. (persze nem feltétlenül pont ezért)

Hogy ez jogos vagy jogtalan? Mindegy, ez csak emóció. Pont azért jó, hogy megjelenik ezen a fórumon, hogy javítsa a hivatala megítélésén.

Az meg, hogy nagyon elkanyarodtunk a kezdő témától, átlagos. Általában izgalmasabb irányba kanyarodunk úgyis!

Szóval üdvözlöm a kommentelők között, szerintem hasznos lesz!

Üdvözlettel:

Istvándi Tamás

borpancsoló 2012.02.06. 20:52:31

@Ảprilis: Egy interjú érdekes lenne! ha már így egymásra találtatok :)

hegyközségi 2012.02.07. 09:28:01

@borpancsoló >>:
Önnek teljesen igaza van abban, hogy a hegyközségi szervezet a szőlőültetvények létrehozása és az eredetigazolás tekintetében hatóság és néha úgy is viselkedik. Esetenként nem sok választ el minket azoktól a "megélhetési hatóságoktól" akik a bírságok és illetékek begyűjtésében látják kiteljesedni a munkájukat. A hegybírók rendszeres képzésével próbáljuk - de nem elég hatékonyan - a szolgáltatási oldalt erősíteni. Sajnos kevés segítséget kapunk hozzá. Az államtól átvett feladatok ellentételezéséért minden évben meg kell harcolni. Az hogy ki legyen töltve az EU felé menő jelentés, az természetes, az hogy ennek költségei vannak az már nem annyira. A szakma nem sokat tud arról, milyen munka zajlik a hegyközségi szervezeten belül.

Köszönettel veszünk minden észrevételt, még akkor is, ha az többségében nem dicséret. Aki ilyen területen dolgozik, annak meg kell szoknia, hogy ha jól csinál valamit az természetes, ha rosszul, akkor viszont alaposan megmorogják.

70 ezer taggal lehetetlen, de még a 125 hegyközséggel sem egyszerű kommunikálni. A HNT ülésén elhangzó információk nem mennek tovább, a tagok véleménye pedig elakad a rendkívül demokratikus, ám nem túl hatékony rendszerben. Ez az én hibám.

Természetesen, ha van érdeklődés szívesen állok rendelékezésre bármilyen szakmai témákban, akár interjú formában is. Igyekszem az elvárható őszinteséggel válaszolni lehetőleg úgy, hogy egyformán értsük.
süti beállítások módosítása