Ha a sommelier megszólal...

2012.02.12. 22:34 Ảprilis


sommelier (1).jpgNézegettem a napokban Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok facebook oldalát. Ezzel kapcsolatban támadt egy kis gondolatmenetem, nem konkrétan Antallal, hanem általánosságban a szomeliékkel kapcsolatban. Én magam nem szimpatizálok ugyan a bajnokkal, mivel véleményem szerint az elveit az üzleti érdekeihez igazítja, de elismerem, hogy egyrészt véleményformáló ember a borászatban, másrészt - természetesen - ért is a kóstoláshoz, de nagyon. 

//A következőkben szigorúan magánvélemény olvasható, mely egy nagy számú közösség számos tagjára igaz, de ennél fogva bőven akadnak kivételek is! Tehát akinek nem inge, az úgyse veszi magára.//

Tehát, hogy mi a bajom a sommelierekkel általában? Hogy kóstolni tudnak ugyan, de legtöbbjüknek fogalmuk sincsen, hogy valójában hogyan készül a bor. Tudják azt, amit elmondanak nekik, tudják, amit a könyvekből el lehet olvasni, de hogy a valóságban egy-egy borászati lépés mit eredményez a borban, hogy egy-egy borjelleg minek hatására alakulhat ki, na arról a legtöbb esetben fogalmuk sincsen. 

Nem lenne ez probléma, ha a sommelier csak az organoleptikus tulajdonságok alapján jellemezne egy bort. A probléma ott kezdődik, amikor hitvitát szítanak és leegyszerűsített kijelentésekkel meghatározzák, hogy mi a becsületes bor. Hogy mi a kézműves, azt persze nem tudják megmagyarázni, és ebbe bizony Kovács Antal is belefut:

Saját kis facebookos találós kérdésében így fogalmaz:

Szerintem pedig igenis létezik kézműves bor, ami alatt semmi mást nem kell érteni, mint tisztán szőlőből világra segített bort. Ha valaki "belenyúl" a természet akaratába (Dani: a bentonit belefér...), akkor az már egy technológiai bor (értsd: Techno bor). 

Majd jön egy hozzászólás: Antiii! ugye nem azt akarod mondani, hogy (------) kézműves, mert elsírom magam!

Amire a válasz: Ervin, bocs, azért ez kemény volt. Amit a Gyuri produkál, az nagyon jó minőség. Szerintem kézműves. Nagyobb gondnak tartom, ha valaki pl. savat pótol egy bornál. Na az nem kézműves. 

halado.jpgEzzel csak az a baj, hogy a bentonitos derítés és a savpótlás között akkora különbség van, mint a csattogós lepke és egy szojuz között. És ami a kettő között van, az a senki-földje? Egy olyan halmaza az eljárásoknak, aminek tagjait tetszés szerint lehet a technológiai, vagy a természethű borkészítéshez sorolni. Ami engem csak azért bánt, mert emiatt fordulhat elő, hogy Magyarország legjobb sommelierje ide oda csaponghat, annak függvényében, hogy éppen kinek a borai kerülnek szóba. 

Szerintem ha valaki keresztes háborút hirdet valami ellen és valami mellett, érdemes előbb eldönteni, hogy mik legyenek a szent dogmák, kijelölni a határvonalakat, ahol elválhat a szar a májtól. Mert ezek nélkül sajnos csak sárdobálás folyik itten már évek óta, amiből egyik oldal sem profitál. 

És végül a sommelier is annyira ledegradálja magát, hogy egy kis mitugrász lesz, aki behúzza a pénzes vevőket, nyomja a süket dumát és amikor a borásznak vagy a vendégeinek elege lesz, csak le kell lőni. "mert erre jó"

Hogy ezt pont Kovács Antalról mondta tavaly egy neves borász egy közös fellépésük előtt? Hát kicsi a világ...

A bejegyzés trackback címe:

https://pinceblog.blog.hu/api/trackback/id/tr644098458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2012.02.13. 15:17:47

kedves Április,
van sok elgondolkodtató rész a cikkben sőt sok valóság is, de én névvel vállalva pellengéreznék ki egy másik embert. még akkor is ha ez nem szokás. korrektebbnek tartanám. vagy nem írnék neveket, ha a sajátomat sem.
üdv
Kató András

Ảprilis · http://pinceblog.blog.hu/ 2012.02.13. 22:01:48

@shiraz: Kedves András!

Igaz, amit felrósz nekem, és magam is gondolkodtam rajta, hogy ez mennyire etikus; át is fogalmaztam egyszer a posztot, hátha sikerül név nélkül is megfelelően elmondani a mondandómat, de úgy éreztem, hogy úgy túl pongyola, túl semmitmondó és szimplán csak vagdalkozó lenne.

Igyekeztem inkább úgy fogalmazni, hogy érezhető legyen a posztban, hogy nem kifejezetten Kovács Antal a céltáblám, de miután ő a szakmája legismertebb tagja, így rajta keresztül lehetett a legmegfelelőbben érzékeltetni a példákat, mivel reményeim szerint néha laikusok is olvassák ezt a blogot.

És igazad van abban is, hogy név nélkül ez nem elegáns, de ezt a blogot éppen azért indítottam, hogy a más fórumokon névvel és arccal elmondott véleményeimnél itt szabadabban (üzleti érdekek figyelembevétele nélkül) választhassak témát és nyelvezetet.

Sajnos most a praktikum legyőzte tehát az eleganciát, ezért ezúton is elnézést, de talán a tartalom így is "értékes" maradt és ezért örülök, ha jónak tartod a meglátásaimat igyekszem ezt a jövőben is hozni!

shiraz 2012.02.16. 13:16:38

@Ảprilis:
megértem az indokokat, de nem értek egyet vele. akinek van véleménye és le is írja azt, vállalja névvel. nem élünk már diktatúrában.

papp_schubert 2012.02.23. 07:57:02

Egyszer már törvénybe kéne iktatni, hogy mit jelent a kézműves. Addig itt nem lesz közös álláspont. Sőt, utána se, de akkor lesz hivatkozási alap. Mondok egy vicces példát: Józsi bácsi vagyok, 500 l vegyes fehérbort termelek. Van metszőollóm, háti permetezőm (kézzel hajtott), kapám, kaszám, zománcos vödröm, gumicsizmám. Ezt használom a szőlő műveléséhez. Van két hordóm, 3 üvegballonom, gumicsövem, tölcsérem, lopóm a pincében, kézi hajtányos darálóm, kosaras présem, műanyag kádam a présházban. Ezeket használom a borkészítéshez. Tavaly nagyon meleg volt, jó is volt a cukorfok, örültem is. Aztán mikor bor lett, kiderült, hogy túl lágy. Pista a gazdaboltban adott savpótlót, beletettem és így finom lett. Itt a mese vége. Józsi bácsi ugye, akkor most technobort csinált, és köze sincs a kézművességhez. Tudom, hogy a poszt nem erről szólt, bocsánat érte, de kikívánkozott. Lehet megírom a sommelier-ek oldalára is. :)
Schubert Ádám

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2012.10.05. 13:20:31

Nyugi, Anti a LIDL katalógusban chilei borokat 80+ pontoz manapság.
süti beállítások módosítása