Nézegettem a napokban Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok facebook oldalát. Ezzel kapcsolatban támadt egy kis gondolatmenetem, nem konkrétan Antallal, hanem általánosságban a szomeliékkel kapcsolatban. Én magam nem szimpatizálok ugyan a bajnokkal, mivel véleményem szerint az elveit az üzleti érdekeihez igazítja, de elismerem, hogy egyrészt véleményformáló ember a borászatban, másrészt - természetesen - ért is a kóstoláshoz, de nagyon.
//A következőkben szigorúan magánvélemény olvasható, mely egy nagy számú közösség számos tagjára igaz, de ennél fogva bőven akadnak kivételek is! Tehát akinek nem inge, az úgyse veszi magára.//
Tehát, hogy mi a bajom a sommelierekkel általában? Hogy kóstolni tudnak ugyan, de legtöbbjüknek fogalmuk sincsen, hogy valójában hogyan készül a bor. Tudják azt, amit elmondanak nekik, tudják, amit a könyvekből el lehet olvasni, de hogy a valóságban egy-egy borászati lépés mit eredményez a borban, hogy egy-egy borjelleg minek hatására alakulhat ki, na arról a legtöbb esetben fogalmuk sincsen.
Nem lenne ez probléma, ha a sommelier csak az organoleptikus tulajdonságok alapján jellemezne egy bort. A probléma ott kezdődik, amikor hitvitát szítanak és leegyszerűsített kijelentésekkel meghatározzák, hogy mi a becsületes bor. Hogy mi a kézműves, azt persze nem tudják megmagyarázni, és ebbe bizony Kovács Antal is belefut:
Saját kis facebookos találós kérdésében így fogalmaz:
Szerintem pedig igenis létezik kézműves bor, ami alatt semmi mást nem kell érteni, mint tisztán szőlőből világra segített bort. Ha valaki "belenyúl" a természet akaratába (Dani: a bentonit belefér...), akkor az már egy technológiai bor (értsd: Techno bor).
Majd jön egy hozzászólás: Antiii! ugye nem azt akarod mondani, hogy (------) kézműves, mert elsírom magam!
Amire a válasz: Ervin, bocs, azért ez kemény volt. Amit a Gyuri produkál, az nagyon jó minőség. Szerintem kézműves. Nagyobb gondnak tartom, ha valaki pl. savat pótol egy bornál. Na az nem kézműves.
Ezzel csak az a baj, hogy a bentonitos derítés és a savpótlás között akkora különbség van, mint a csattogós lepke és egy szojuz között. És ami a kettő között van, az a senki-földje? Egy olyan halmaza az eljárásoknak, aminek tagjait tetszés szerint lehet a technológiai, vagy a természethű borkészítéshez sorolni. Ami engem csak azért bánt, mert emiatt fordulhat elő, hogy Magyarország legjobb sommelierje ide oda csaponghat, annak függvényében, hogy éppen kinek a borai kerülnek szóba.
Szerintem ha valaki keresztes háborút hirdet valami ellen és valami mellett, érdemes előbb eldönteni, hogy mik legyenek a szent dogmák, kijelölni a határvonalakat, ahol elválhat a szar a májtól. Mert ezek nélkül sajnos csak sárdobálás folyik itten már évek óta, amiből egyik oldal sem profitál.
És végül a sommelier is annyira ledegradálja magát, hogy egy kis mitugrász lesz, aki behúzza a pénzes vevőket, nyomja a süket dumát és amikor a borásznak vagy a vendégeinek elege lesz, csak le kell lőni. "mert erre jó"
Hogy ezt pont Kovács Antalról mondta tavaly egy neves borász egy közös fellépésük előtt? Hát kicsi a világ...